Ekonomist ve Akademisyen
Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde yaptı. Yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümünde, doktorasını New York Üniversitesi iktisat bölümünde tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında 2008-2012 yılları arasında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü, 2012-2019 döneminde Başekonomist olarak görev yaptı. Bu dönemde Türkiye’de para politikası ve makro ihtiyati politikaların analiz, tasarım ve uygulama, iletişim ve karar alma süreçlerinin kurumsallaşmasında önemli rol oynadı. 2020 yılından bu yana Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünde Merkez Bankacılığı ve Finansal Piyasalar alanında profesör olarak görev yapmaktadır.
Sanofi Avrasya Bölge Başkanı
Cem Öztürk, Galatasaray Lisesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamış ve Sorbonne Üniversitesi’nde MBA yüksek lisans derecesi almıştır. 20 yılı aşkın süredir Sanofi bünyesinde çeşitli görevler üstlenen Öztürk, Sanofi’ye katıldığı günden bu yana şirketin yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarında farklı liderlik pozisyonlarında başarılı bir şekilde görev yapmıştır. Halen Sanofi Avrasya Bölgesi Başkanı ve İlaç Genel Müdürü olarak görev yapan Öztürk, Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra Belarus, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ı kapsayan Bağımsız Devletler Topluluğu ile Ürdün, Lübnan, Irak, Suriye ve Filistin’i içine alan Levant Bölgesi’nden sorumludur. Cem Öztürk aynı zamanda Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AIFD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütmektedir.
Sabancı Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi
2019 yılından itibaren Sabancı Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Cenk Alper, Topluluk iş alanlarının sürdürülebilirlik, teknoloji, girişimcilik ve iş mükemmelliği odaklı dönüşümüne liderlik etmektedir.
Alper 2017-2019 yılları arasında Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı olarak görev yapmış, bu dönemde özellikle mobilite ve malzeme teknolojileri alanlarında topluluğun küresel ölçekte büyümesine öncülük etmiştir. 2007’den 2017’ye kadar Kordsa’da sırasıyla CTO, COO ve ardından CEO görevlerini üstlenen Cenk Alper, Kordsa’nın bir ileri malzeme ve teknoloji şirketine dönüşümüne liderlik etmiş ve ikincil halka arzını gerçekleştirmiştir. Topluluk kariyeri 1996 yılında, Sabancı-Bekaert ortaklığı Beksa’da başlamış olan Cenk Alper, 2002-2007 yılları arasında ise Belçika ve ABD’de Bekaert bünyesinde yönetici pozisyonlarında bulundu.
1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) İcra Kurulu üyeliğine atanan Alper, yönetici rollerine ek olarak Global Impact Coalition CEO Danışma Kurulu ve Chapter Zero Türkiye Danışma Kurulu üyeliklerinin yanı sıra TÜSİAD, Dünya Ekonomik Forumu (WEF), CNBC ÇSY Konseyi (CNBC ESG Council) ve WORLD.MINDS’ta yer alarak iş ve sürdürülebilirlik konularında tartışmalara katkıda bulunmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans derecelerine sahip olan Cenk Alper Sabancı Üniversitesi’nde MBA yapmıştır
Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili
İşletme lisansını tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimi aldı ve 1992’de Güven Çini ve Seramik’i kurdu. 1998’den bugüne, Gürok Grubu’nun büyüme ve yurtdışı yatırım stratejilerinin belirlenmesi ve grup bünyesindeki tüm markaların yaratım süreçlerinin liderliğini üstlendi. 2009 yılından bu yana ise Gürok Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapıyor. Esin Güral Argat, konsept ve strateji aşamasından ticari ağının oluşturulmasına kadar liderliğini yürüttüğü; dünyanın 5. büyük cam üreticisi LAV, cam ambalaj sektörünün uluslararası oyuncusu GCA, turizm sektörüne yenilik kazandıran Ali Bey Hotels & Resorts, ultra lüks segmentte hizmet veren JOALI Maldives ve Maldivler’in ilk well-being konseptli oteli JOALI BEING; global çapta birçok prestijli ödülün sahibi oldu. 2023 yılında faaliyete geçen ve ultra lüks segmentte hizmet BIJAL, turizm sektörüne yeni bir bakış açısı kazandırdı.
Katıldığı her görevde fark yaratmayı hedefleyen Esin Güral Argat, TİKAD, GİRVAK ve TÜRKONFED’in Yönetim Kurulu’nda geliştirdiği sivil toplum çalışmalarıyla sürdürülebilirlik hedeflerine ve özellikle bölgesel kalkınma ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularına öncelik veriyor.
Esin Güral Argat, TÜSİAD’da üç dönem Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendi ve Dijital Dönüşüm Yuvarlak Masası Liderliğini yaptı. Ayrıca TÜSİAD üyesi olarak Turizm Çalışma Grubu, Bölgesel Gelişme, İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İlişkiler Komisyonu, Sosyal İlişkiler Komisyonu, AB Sürecinde Kadın Çalışma Grubu ve Sosyal Politikalar Forumu’nda görev aldı. 2022 yılında G20’nin açılım gruplarından biri olan W20 (Women20) delegasyon başkanlığını TİKAD adına yürüttü.
Türkiye’nin seçilmiş ilk ve tek kadın ticaret ve sanayi odası başkanı olan Esin Güral Argat, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığını ve aynı zamanda TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeliğini yürütmektedir.
Esin Güral Argat halen Fenerbahçe Spor Kulübü’nde Fenerium’dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almaktadır.
Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde gerçekleştirilen bu önemli buluşmada Türk ve dünya ekonomisi değerlendiriliyor.
© 2025 Uluslararası Ekonomi Zirvesi. Tüm hakları saklıdır.